'Depressieve vader en effect op gezin'
El_21

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Gevolgen

In Nederland hebben 577.000 jongeren tot 18 jaar een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Toch gaat het met 2 op de 3 jongeren gewoon goed.

Je loopt wel tegen deze risico's en problemen aan:

 • Je leert minder: Als je ouder psychische of verslavingsproblemen heeft, is het voor hem of haar vaak moeilijk jou vaardigheden aan te leren. Zoals sociale vaardigheden. Het kan dat je bijvoorbeeld niet goed weet hoe je een gesprek begint of wat je van een ander kunt verwachten.
 • Schoolproblemen: Door de problemen thuis kan het zijn dat je je aandacht op school (of op je werk) er niet zo goed bij kunt houden. Je schoolprestaties kunnen daardoor minder worden. 
 • Relatieproblemen: Er zijn vaker relatieproblemen (scheidingen en ruzies). Je kunt later zelf ook relatieproblemen krijgen, en soms ook als gevolg daarvan gaan scheiden. Bijvoorbeeld, een ander niet durven vertrouwen of te weinig naar je eigen grenzen luisteren. Als jij wilt leren hoe je daar mee om kunt gaan, kun je je opgeven voor de online groepscursus
 • Meer kans op psychische ziektes en verslaving: Jongeren met een psychisch zieke ouder hebben meer kans om zelf psychische- en/of verslavings problemen te krijgen. Die kans is 1,5 keer zo groot als bij andere jongeren. Voor een jongere met twee psychisch zieke ouders is de kans groter. Hoe dat precies zit, lees je bij Krijg ik het ook
 • Leeftijd: Hoe jonger je bent, hoe meer invloed de ziekte van je vader of moeder heeft. 
 • Duur en ernst van de ziekte: Als de ziekte langer duurt en ernstiger is, heeft dat meer gevolgen.

Er zijn ook omstandigheden die je tegen problemen en risico's kunnen beschermen: 

 • Situatie en karakter: Hoe jouw situatie eruit ziet en jouw eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van de ziekte van je vader of moeder. Een optimistisch karakter, goede cijfers op school en goede vrienden of vriendinnen kunnen bijvoorbeeld helpen. In Krijg ik het ook? staan tips over wat jou kan helpen. 
 • Opvoeding: Als je veel geknuffeld wordt en complimenten en aandacht krijgt, krijg je zelfvertrouwen. Daardoor kan je moeilijke situaties vaak beter aan. 
 • Steun uit je omgeving: Een goede band tussen je ouders en jou is belangrijk. Als één van je ouders geen psychische ziekte heeft, kan die jou veel steun geven. Ook steun van bijvoorbeeld je broer of zus, vrienden, familieleden of een mentor. Hier krijg je tips hoe je met anderen kunt proberen over jouw situatie. 
 • Kennis: Als je goed op de hoogte bent van de ziekte van de ouder, kun je er beter mee omgaan. Het kan daarom helpen als iemand uitlegt wat er aan de hand is. Meer informatie vind je bij Psychische en verslavingsproblemen
 • Zelfkennis: Het is belangrijk te weten hoe je zelf in elkaar zit; wat je wilt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Dit kan helpen er op een manier mee om te gaan die bij je past. Je kunt hierover ook meer leren in de online groepscursus.

sluiten