'Terug de tijd in'
Anoniem

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Eetstoornis

Mensen met een eetstoornis piekeren vaak de hele dag over hun uiterlijk en hun gewicht. Ze denken negatief over zichzelf, omdat ze zichzelf te dik vinden. Ook denken ze veel aan eten. Ze zijn erg bang om aan te komen en voelen zich vaak heel dik, zelfs als ze in werkelijkheid erg mager zijn. Vooral vrouwen krijgen eetstoornissen, maar ook bij mannen komt het voor. Hieronder worden verschillende eetstoornissen besproken.

Als je moeder of vader anorexia heeft, voelt zij of hij zichzelf vaak erg dik en lelijk. Dit is moeilijk om te begrijpen, omdat iemand met anorexia vaak erg dun is. Je ouder zal er alles aan te doen om zoveel mogelijk af te vallen. Mensen met anorexia eten daarom erg weinig, ook als ze wel honger hebben! Ook doen ze vaak veel aan sport om nog sneller af te vallen.

Net als bij anorexia nervosa, piekeren mensen met boulimia nervosa veel over hun uiterlijk en gewicht. Als je moeder of vader boulimia heeft, heeft zij of hij vaak wel een normaal gewicht. Iemand die boulimia heeft, gaat enorm veel eten als zij of hij zich verdrietig of boos voelt. Dat heeft niets met honger te maken. Mensen met boulimia zijn erg bang om aan te komen van al dat eten. Ze proberen daarom het eten van hun ‘eetbui’ zo snel mogelijk weer kwijt te raken, door over te geven of extreem veel te gaan sporten. Ook schamen ze zich er vaak voor dat ze zo veel eten. Ze doen er alles aan om hun eetbuien geheim te houden.

Een eetbuienstoornis (in het Engels: Binge Eating Disorder) lijkt erg op boulimia nervosa. Ook mensen met een eetbuienstoornis hebben regelmatig eetbuien. Ze piekeren veel over uiterlijk en gewicht. Ze willen graag slank zijn. Anders dan bij boulimia proberen mensen met een eetbuienstoornis het eten na een eetbui niet kwijt te raken. Ze zijn daardoor vaak dik.


sluiten